När en kommun beräknar hur mycket skolpeng de fristående skolorna i kommunen ska få utgår de ifrån den budget som beslutas för de kommunala skolorna. Lagen säger att alla huvudmän ska få samma grundersättning (skolpeng) per elev oavsett om skolan är kommunal eller fristående.
Om de kommunala skolorna gör ett underskott, och som en följd av det får mer pengar än vad kommunen budgeterat för, ska friskolorna i kommunen ersättas med motsvarande del*. När det inte sker bryter kommunen mot lagen (lika villkorsprincipen) eftersom eleverna som valt fristående skolor i praktiken då inte får samma ersättning för sin utbildning.
Många kommuner har rutiner för att kompensera friskolor med motsvarande belopp som de skjuter till de kommunala skolorna – men inte alla. Att friskolor ibland får ersättningar långt senare beror alltså på att kommunen från början inte följt den lagstadgade principen om lika villkor. De pengar som betalas ut i efterhand är pengar som de fristående skolornas huvudmän borde ha fått tidigare.
AcadeMedia och andra stora aktörer kan hantera den här eftersläpningen i skolpeng. Vi har en stabil ekonomi som gör att vi kan säkerställa att alla elever får det de har rätt till, även i de fall kommuner bryter mot lika villkorsprincipen. Men för en enskild huvudman med bara en skola och mindre ekonomisk buffert kan det vara tuffare.
Skälen till att det ibland dröjer flera år innan de fristående huvudmännen får den retroaktiva ersättning de har rätt till beror på att det ibland är så lång tid det tar att upptäcka. Kommunerna har nämligen ingen skyldighet att följa upp, kontrollera och redovisa om den lagda budgeten höll eller sprack.
Bristen på transparens och tydlighet i kommunernas skolpengsberäkningar lyfter Riksrevisionen fram som en stor brist i dagens system: https://academedia.se/om-academedia/samhalle/skolpengen/
*En kommun behöver bara ersätta friskolor retroaktivt om de kommunala skolornas underskott skrivs av, inte om de balanserar underskottet och arbetar ikapp det efterföljande år. När underskott i de kommunala skolorna skrivs av beror det ofta på systematisk underbudgetering och haltande ekonomistyrning. I kommuner med realistiska budgetar och stabila planeringsförutsättningar uppstår sällan behov av retroaktiva ersättningar till friskolor