×
 

Yrkesutbildning möjliggör karriärbyte

Många drömmer om att byta karriär. Att göra något helt olikt det man gör idag. I många fall kräver ett karriärbyte någon form av utbildning för att förverkliga drömmen och karriärbytet. En yrkesutbildning leder i nio fall av tio till ett jobb efter avslutad examen.

Sarah Östlund är utbildad sjukgymnast och har jobbat som undersköterska inom rehabilitering och äldreomsorg i flera år. Under coronapandemin började hon reflektera över sitt yrkesval och beslutade sig för att omskola sig till Mätningsingenjör inom järnväg, en yrkesutbildning genom Teknikhögskolan. Vi träffade Sarah för att ställa några frågor om hennes val och vad som gör en yrkeshögskoleutbildning unik.

Varför valde du just den här utbildningen?

- Jag lockades av variationen som finns i arbetet och att man jobbar i projektform. Jag gillar att fokusera på ett projekt, avsluta det och påbörja ett nytt som kan vara något helt annat än det man gjorde innan. Dessutom öppnar utbildningen upp för att man även kan jobba inom andra områden som mätningsingenjör, som till exempel inom samhällsbyggnation.

Hur skulle du beskriva yrket som mätningsingenjör?

– Du genomför mätarbeten utomhus och fortsätter sedan arbetet inne på kontoret där du behandlar din mätdata i olika CAD-program. Arbetet innebär mycket resor och många kontaktytor. Inom järnväg jobbar vi väldigt mycket mot Trafikverket eftersom de äger största delen av järnvägen i Sverige. Från dem får vi ofta projektuppdrag som kan innefatta allt ifrån att göra terrängmodeller till att mäta och kartlägga naturen runt omkring spåret så som till exempel stolpar, skyltar och perronger. Som mätningsingenjör är vi projektörernas ögon ute på fältet.

Vad är det bästa med YH-utbildningen?

- Att man har användning för det man läser ute i yrkeslivet. Det är verkligen en yrkesinriktad utbildning med utbildare som kommer direkt från branschen, så de vet vad de själva eftersöker. Vår utbildningsledare är dessutom väldigt tillgänglig, engagerad och finns alltid där för att svara på frågor. Utbildningen är också väldigt varierande, vilket ger en rättvis bild av yrket.

– Jag gillar även att varje utbildning har en egen ledningsgrupp med företag från branschen som jobbar för att göra utbildningen så bra som möjligt. Varje klass har en klassrepresentant som är länken mellan klassen och branschföretagen.

Vad tror du krävs för att trivas i rollen?

– Man behöver gilla att arbeta både praktiskt och teoretiskt. Det är 50/50 att jobba ute med sina mätinstrument och jobba inne med det tekniska i CAD. Man behöver vara social, kommunikativ och noggrann eftersom man som mätningsingenjör jobbar tillsammans med andra yrkesgrupper mot samma mål. Inom järnväg har vi ofta en säkerhetsperson som exempelvis vaktar för tåg och inom entreprenad samarbetar man ofta med byggföretag.

Fakta om Teknikhögskolan

Teknikhögskolan är en del av AcadeMedia och utbildar framtidens innovatörer och samhällsbyggare genom branschinriktade YH-utbildningar. Teknikhögskolan finns på 19 orter över hela landet med fler än 30 olika utbildningar. 93% av de som läst en YH-utbildning får jobb kort efter examen. Teknikhögskolan samarbetare med mer än 1400 utbildare, företag och organisationer för att matcha arbetsmarknadens kompetensbehov.

Du kanske också är intresserad av