×
 

Webbtidning skapar stort engagemang

“Ett lustfyllt sätt att arbeta med språkutveckling i fritidshemmet”. Så beskriver Emma Enström, rektor på Innovitaskolan Kalix, arbetet med den digitala skoltidningen InnovitaNytt.

– Det roligaste är att skriva om sånt man vill veta mer om. Jag har till exempel skrivit om koalor. Jag gör också serier. En tidning brukar ju alltid ha en serie i sig, säger Vera. 

Den första utgåvan av tidningen gavs ut i pappersformat läsåret 22/23, men snabbt bestämde eleverna i årskurs 2 och 3 att det är bättre att den är digital. Då kan man vara mer flexibel och alla kan publicera nyheter i sin egen takt.

– Vi träffas varje måndag och har redaktionsmöte på fritids. Vi bokar intervjuer och pratar om vad man behöver hjälp med. Eleverna är väldigt självgående och ser fram emot måndagarna när de får jobba med tidningen, säger Julia Juntti, fritidshemsansvarig på Innovitaskolan Kalix.

Vårdnadshavare får inblick i verksamheten

Det är viktigt att arbetet görs ordentligt och att eleverna känner att det är på riktigt. InnovitaNytt är öppen för alla och vårdnadshavarna tycker det är extra roligt att få en inblick i verksamheten genom tidningen.

– Våra vårdnadshavare är väldigt nöjda med fritids. Genom skoltidningen får de en bild av vad vi gör och vi pratar ofta om sakerna de läst om i tidningen. Det är viktigt med delaktighet och insyn i verksamheten. Vi vill visa på det viktiga och lustfyllda lärandet som sker i fritidshemmet, säger Emma Enström.

Elever i årskurs 2 och 3 står utanför sin skolan

Ett reportage som eleverna var väldigt nöjda med var när de fick besöka och intervjua ägaren av biografen i Kalix. De fick dessutom göra ett bäst i test av popcorn. Vera, Lilly och Pontus berättar att det roligaste med webbtidningen är att skriva faktatexter och göra intervjuer. På skolan finns en studio där eleverna får intervjua gäster och sedan lägga upp intervjuerna i webbtidningen och på Youtube.

– Jag har intervjuat vår rektors chef som heter Mi. Det var roligt. Jag gillar också att göra egna serier, säger Pontus. 

Ingen går hem med kompisar på måndagar

Julia Juntti berättar att eleverna ofta uttrycker att de längtar tills det är måndag. Hon upplever att barnen växer av att få skriva, planera och ta ansvar.

– På måndagar går man inte hem med någon kompis efter skolan. Måndagarna är heliga och alla jobbar tillsammans för att tidningen ska bli så bra som möjligt. Eftersom den är digital kan alla jobba i sin egen takt och publicera när man blir klar. Vi anpassar det efter elevernas förutsättningar och jobbar aktivt med deras språkutveckling, säger Julia Juntti.

Vilka reportage det blir framöver har eleverna inte bestämt ännu, men i maj är det fritidshemmets dag och det kommer förmodligen att uppmärksammas genom en livesändning. Eleverna har många idéer om vilka de vill intervjua, och drömgästerna är olika kändisar.

– Jag skulle helst vilja intervjua Billie Eilish, säger Lilly. 

Läs tidningen

Nyfiken på koalor eller vilka popcorn som var bäst i test? Titta i webbtidningen här.

Du kanske också är intresserad av