Vittra Landborgen i Helsingborg är en av de skolor som deltar i årets upplaga av Forskarhjälpen.
–Det känns bra att kunna bidra till forskning som handlar om att rädda vår framtid, dessutom är det roligt, säger Sofie som är elev på Vittra Landborgen.
När eleverna åkte till kusten fick de med sig instruktioner och frågor som skulle besvaras.
–Vi samlade vi in tång i nätpåsar och mätte vattentemperatur, vattnets PH-värde och vattenhöjd. Det var lite kallt i vattnet i början när man gick i men man vande sig snabbt, berättar eleven Leia.
För att skapa ett unikt forskningsunderlag deltar elever längs hela kusten - från Öresund i väst till Bottenhavet i nordöst. Eleverna undersöker först själva tångplantorna på skolan och skickar därefter vissa delar till forskarna för analys. Livet i tångskogens ekosystem kan ge viktig information om tillståndet i Östersjöns kustmiljöer.
–Försurning i havet påverkar på många olika sätt, växter får svårare att växa och det blir färre fiskar. Mycket av vår mat kommer ju också från Östersjön, säger eleven Midas.
Läraren Caroline Nyman är den som håller ihop projektet på skolan. Hon berättar vad som händer med den insamlade tången nu.
–Eleverna ska analysera den, bland annat genom att titta på hur mycket djur vi fått med oss och hur mycket påväxt tångplantorna har. Så projektet består både i att samla in data och att analysera den innan den skickades vidare till forskarna. Vi ska även göra en insamling i höst, säger hon.
Projektet innehåller dessutom ett tävlingsmoment. Eleverna ska göra vetenskapliga posters med fakta från undersökningarna och varje skola ska utse en poster som går vidare till final i Stockholm. Där kommer eleverna att få träffa forskarna och elever från andra deltagande skolor.
En jury kommer att bedöma skolornas final-posters och vinnarna får gå på Nobelprisutdelningen i höst.
–Det skulle vara jätteroligt att vinna. Jag vill åka dit för att skaka hand med kungen, eller kanske ta en selfie, säger Midas.