×
 

”Vi vill skapa en restaurangkänsla för eleverna”   

Täta kontakter med näringslivet, återkommande framgångar i Ung Företagsamhet och ett stort nätverk för alumner. ProCivitas är känt för mycket och till den listan kan ytterligare en sak läggas – skolornas restauranger.
Bild på Linus Annerfeldt

ProCivitas 25 år: Del 5 av 6

-Vi satsar mycket på att servera bra mat till våra elever varje dag. ProCivitas höga ambitioner ska även märkas i våra kök, säger Linus Annerfeldt, kökschef och kock på ProCivitas i Malmö. 

Linus är ytterligare en i raden av ProCivitas-veteraner. Han började som kock på den första skolan i Helsingborg redan 1998, vilket gör honom till den medarbetare som jobbat längst inom ProCivitas. 

-Jag har fått vara med på hela resan. Det första året hade vi sammanlagt fyra klasser på skolan i Helsingborg och idag lagar jag och mina kollegor mat till 700 elever varje dag bara här i Malmö. Det har hänt mycket under den är tiden, säger han. 

Höll grundkurs i matlagning 

De första åren runt millennieskiftet var det vanligt att elever flyttade från hela Sverige för att gå på ProCivitas i Skåne och Växjö. Det innebar en stor omställning för många av de ungdomar som flyttade hemifrån tidigt. 

-Alla hade kanske inte stenkoll på det här med hur man lagar bra mat så jag höll en grundkurs i matlagning för inflyttade elever. Det gjorde jag i ett par år och som mest var det runt 120 elever som hade sökt sig hit från andra städer, säger Linus Annerfeldt. 

-Det är kul att blicka tillbaka men de första åren hade vi inte lika stort fokus på maten som idag. När jag började ställde jag höga krav, jag ville att vi verkligen skulle satsa på elevernas mat och fick med mig ledningen på det, berättar han. 

Skolkök med goda förutsättningar 

I takt med att ProCivitas vuxit, med nya skolor och fler elever, har också arbetet med måltiderna utvecklats allt mer.  

-Vi som jobbar i köken ges väldigt bra förutsättningar. Måltiderna är en viktig del av elevernas skoldag och vår ambition är att skapa en restaurangkänsla, säger Linus Annerfeldt. 

Linus har en kockutbildning från Värnhemskolan i Malmö och har jobbat både på förskola och på restauranger. När han började på ProCivitas i Malmö 2005 fick han fria händer att skapa ett riktigt bra kök och han har själv varit med och anställt alla som jobbar där. 

Att vara kock på en gymnasieskola skiljer sig från krogvärldens hetluft. 

-Bara en sån sak som att det går att planera på ett helt annat sätt än när man jobbar på en vanlig restaurang. Här vet jag att jag har 700 elever att laga mat till varje dag. Det innebär att vi kan ha en helt annan framförhållning. 

Och framförhållningen är minst sagt god. 

-Vi sätter matsedeln en termin i förväg och det är bara vissa rätter som återkommer mer än en gång. Lasagne till exempel, som är en stor favorit bland eleverna. Möjligheten att planera på det här sättet bidrar till att göra jobbet roligt och varierande, säger han. 

Uppskattade måltider 

Att både medarbetare och elever uppskattar det arbete som Linus och hans kollegor gör råder det inga tvivel om. Av skolans 700 elever äter ungefär 650 sin lunch på skolan varje dag, trots att utbudet av restauranger är stort i området runt skolan.  

Även lärarna föredrar skolans mat. 

-Det är naturligtvis ett gott betyg. Köket och restaurangen ligger mitt i skolan, så vi har bra kontakt med eleverna och får ofta positiv återkoppling. Vi vill att restaurangen ska vara en naturlig plats att vistas på och många elever sätter sig här på morgonen för att ta en kaffe eller en frukt innan lektionerna startar, berättar han. 

-Ibland ställer vi fram muffins eller liknande till eleverna, och då fylls det snabbt på. Någon lägger ut en bild i sociala medier och sen går det snabbt, säger Linus och skrattar. 

Testar gärna nytt 

Efter många år i skolrestaurangen har han också märkt att elevernas engagemang för mat har ökat. Det finns en större medveten idag, tycker Linus Annerfeldt. 

-Det efterfrågas till exempel mer vegetariskt och vi försöker att möta elevernas önskemål. Vegetariska alternativ finns alltid och vi har även helvegetariska dagar. Sen märker vi att elever idag också påverkas mer av sådant de tar del av via nyheter eller sociala medier. Det kan till exempel hända att 30 elever plötsligt vill äta glutenfritt efter att ha sett något inslag om det, säger han. 

-Vi försöker också att följa trender och söker hela tiden efter inspiration till vad som skulle vara möjligt att laga i en skolrestaurang. Vi uppmuntrar också eleverna att tipsa om nya saker att servera. När det blev populärt med poké bowls för några år sedan började vi servera det på skolan också. Det blev en stor succé, berättar han. 

”Vi har stor frihet” 

En annan sak som fått Linus Annerfeldt att stanna kvar i köket på ProCivitas i så många år är att det ständigt är nya saker på gång.  

-Visst kan jag sakna hetluften från krogvärlden, men det saknas inte utmaningar här. Utöver att laga lunch till eleverna så arrangerar vi även middagar emellanåt. Nyligen hade vi till exempel avslutning för mentorsprogrammet där vi lagade en trerättersmiddag till alla elever i årskurs tre och deras mentorer. Såna event ger en extra krydda i jobbet, säger han. 

Efter drygt två decennier trivs han allt jämt bra i köket på ProCivitas.  

-Vi har stor frihet att utforma vårt arbete, det gör jobbet så fantastiskt. Jag trivs jättebra här tillsammans med mitt team, säger han. 

Du kanske också är intresserad av