×
 

Tervetuloa, Touhula!

Sedan den 1 mars är finska Touhula och deras 113 förskolor en del av AcadeMedia, vilket innebär att vi nu har förskoleverksamhet i fem länder.

– Det känns väldigt fint att Touhulas medarbetare nu är våra nya kollegor som vi kan lära av och utvecklas tillsammans med, säger Sara Lindberg, chef för AcadeMedias förskolor i Sverige.

– Jag har haft förmånen att möta flera av dem och jag ser att vi har samma starka fokus på att skapa riktigt bra verksamheter med barnens bästa för ögonen. Vi har även specifika områden som genomsyrar både Touhulas förskolor och våra förskolor i Sverige, som till exempel språk och fysisk rörelse, säger Sara Lindberg.

Touhula grundades 2010 och har idag förskolor i 40 av Finlands 309 kommuner.

”Lära oss mer om arbetet med nyanlända elever”

Varje förskola inom Touhula har en specifik inriktning mot något av områdena språk, rörelse, vetenskap, konst, natur eller äventyr. Inriktningarna präglar barnens dagar i förskolan.

På förskolor med språkinriktning fokuserar man mycket på att etablera tidiga läsvanor genom bland annat högläsning, ramsor och sånglekar. På naturinriktningen arbetar man för att stärka barnens positiva förhållningssätt till naturen och ge grunderna till en hållbar livsstil.

Helena Väisänen, pedagogisk direktör på Touhula, ser fram emot att utbyta kunskap och erfarenheter över landsgränserna.

– Jag är säker på att vi har massor att lära av varandra. Jag tror till exempel att vi, ur ett pedagogiskt perspektiv, kan lära oss mycket av hur AcadeMedias förskolor i Sverige arbetar med barn från nyanlända familjer. De har betydligt mer erfarenhet och kunskap av det än vad vi har, säger hon.

Skillnader mellan Sverige och Finland

Det finns både likheter och skillnader mellan den svenska och den finska förskolan. I Finland är det egentligen bara det sista året innan skolstart som benämns som förskola, innan dess heter det småbarnspedagogik och det kan bedrivas i olika former utifrån en nationell läroplan. Den vanligaste benämningen för den verksamheten är daghem.

Drygt 70 procent av barnen i Finland går i någon form av verksamhet med småbarnspedagogik. Av dessa har cirka en femtedel valt ett privat alternativ, som finns i 116 av landets kommuner.

Avgiften för småbarnspedagogik varierar mellan 0 och 295 euro i de kommunala verksamheterna. Privata aktörer kan ta ut något högre avgifter och den som väljer ett privat alternativ kan få viss ersättning från kommunen. Hur mycket en familj får betala själv beror på familjens storlek, inkomster och hur många timmar barnet går i småbarnspedagogik.

Precis som i Sverige har man i Finland ett tydligt fokus på både pedagogik och omsorg.

– Läroplanen för småbarnspedagogiken tydliggör vilket innehåll verksamheten ska ha. Alla måste hålla sig inom den ramen. Sen kan man utöver det ha särskilda inriktningar som till exempel fysisk rörelse eller språk, som vi har i våra verksamheter, säger Helena Väisänen

Läroplikt från sju år

I Finland, precis som i Sverige, får familjer själva välja förskola (daghem). Läroplikten börjar det år barnet fyller sju

– Egentligen är det bara sexåringarna som går i förskola i Finland, till och med fem år är det småbarnspedagogik som gäller och från sju år är det skola. Förskolan är med andra ord bara det förberedande året inför skolstart, berättar Helena Väisänen som är glad att Touhula nu officiellt ingår i AcadeMedia.

– Det ska bli väldigt spännande att ingå i ett större sammanhang, tillsammans med många andra förskolor i flera olika länder. Det blir ett nytt kapitel för Touhula, säger hon.

Du kanske också är intresserad av