×
 

Seminarium 4 juli: Hur råder vi bot på yrkeslärarbristen? 

Det råder omfattande lärarbrist i Sverige och tydligast är den på yrkesutbildningarna. Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv (2020) kan det saknas 17 000 yrkeslärare till år 2031.

Den 4 juli klockan 13.00 bjuder AcadeMedia in till panelsamtal i Almedalen om hur den akuta yrkeslärarbristen ska lösas. 

Deltar i samtalet gör Pär Lundström, senior rådgivare Installatörsföretagen, Maria Wetterstrand, samhällsdebattör och tidigare miljöpartistiskt språkrör, Elsa Alm, ungsekreterare LO och Susanne Christenson, utbildningsdirektör för Praktiska Gymnasiet. 

-Samtidigt som vi kämpar för att få fler elever att välja yrkesutbildningar så har vi och många andra utbildningsanordnare jättesvårt att rekrytera lärare som kan undervisa. Om antalet elever på yrkesprogram skulle öka kraftigt de kommande åren, vilket vi hoppas, så kommer bristen på lärare att bli än mer påtaglig, säger Susanne Christenson. 

-Här behöver vi som jobbar med utbildning kroka arm med näringsliv och branschorganisationer. Vi har ett gemensamt intresse i att det utbildas fler personer till viktiga yrken där det idag råder stor kompetensbrist. Vi får inte hamna i ett läge där viktiga utbildningar riskerar att ställas in för att det saknas lärare, det vore inte bra för Sverige, säger hon. 

Hitta samverkansformer

De som jobbar som yrkeslärare idag har ofta lång yrkeserfarenhet. Att locka över yrkesverksamma till skolan är ingen enkel sak, menar Susanne Christenson. 

-Företag är naturligtvis angelägna om att behålla sina medarbetare och den som driver en egen VVS-firma kanske aldrig ens tänkt tanken att undervisa. Jag tror mycket på att hitta olika typer av samverkansformer i stället för att bara ha dragkamp om de här personerna.  

-Sen tror jag att vi som jobbar med utbildning behöver bli bättre på att upplysa om vilka vägar som finns för den som vill bli yrkeslärare, säger Susanne Christenson. Det finns nog allt jämnt en stor okunskap om hur man går till väga för att sadla om. Det ska bli väldigt roligt att diskutera de här frågorna i Almedalen. 

Läs mer om seminariet i det officiella programmet för Almedalen,

Du kanske också är intresserad av