×
 

Många ville rösta när LBS Göteborg höll skolval  

Valbås, valsedlar, röstmottagare och kontrollanter. Idag anordnades ett skolval på LBS Kreativa Gymnasiet i Göteborg och det var många elever som ville göra sin röst hörd.

-Vi har lagt mycket tid på att göra skolvalet så likt det riktiga riksdagsvalet som möjligt. Alla medarbetare på skolan har varit engagerade och för att alla elever ska få möjligheten att rösta har vi gjort ett schema för när de olika klasserna ska besöka vår vallokal, berättar Cornelis Sundlöf, lärare i engelska och samhällskunskap. 

Ett klassrum har byggts om till vallokal och en skolvalsgrupp har jobbat för att få skolans drygt 500 elever att intressera sig för valet. 

-Vi har varit runt i alla klasser och pratat om skolvalet och satt upp affischer på skolan, säger Filip som är med i skolvalsgruppen. 

100 AcadeMedia-skolor deltar 

LBS Göteborg är en av drygt 100 skolor inom AcadeMedia som arrangerar egna skolval. I hela Sverige deltar 1600 skolor. Bakom skolvalet står Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).  

Cornelis Sundlöf är en av sju demokratimentorer som utsetts av myndigheten, med ansvar att inspirera och ge råd till skolor som vill delta. På LBS Göteborg har förberedelserna inför skolvalet pågått länge. 

-Vi har haft särskilda demokratipass med eleverna, där de bland annat fått tilldelat sig karaktärer med olika livshistorier. Utifrån dessa har de fått söka information om de olika partierna och funderat på vilket parti deras karaktär hade velat rösta på. De har också besökt valstugorna i Nordstan här i Göteborg för att möta politiker, säger han. 

”Svårt att bestämma sig” 

Idag har skolvalsgruppen varit röstmottagare på skolan. En av dem är eleven Simon. 

-Jag upplever att valet har blivit ett större samtalsämne nu, det är fler på skolan som pratar om hur de olika partierna tänker. Personligen tycker jag att det är ganska svårt att bestämma vad jag ska rösta på, jag håller med om olika delar av partiernas politik, men det finns inget parti vars politik jag håller med om till 100 procent, säger han. 

Hirad, som också är med i skolvalsgruppen, tror att många kan tycka att det är svårt att veta i vilken ände man ska börja för att få grepp om vad partierna står för. 

-Det kan lätt bli överväldigande, det finns så många frågor som påverkar oss. Jag tycker att partiledardebatterna kan ge en bra överblick, men de är tidsbegränsade och går sällan på djupet. Annars följer jag nyheterna via de stora tidningarna som DN och Svenska Dagbladet, säger han. 

Cornelis Sundlöf hoppas på ett högt valdeltagande på skolan. 

-Cirka 100 elever har redan förtidsröstat eftersom de har friluftsdag idag. Vi har gjort vad vi kan för att ge alla elever möjligheten att rösta och jag hoppas att vi får ett bättre valdeltagande än i riket. Det har varit bra aktivitet i vår vallokal under dagen så jag är optimistisk, säger han. 

Så här funkar skolvalet 

Utsedda röstmottagare tar emot valsedlarna och räknar rösterna tre gånger. Sen kontrollräknas rösterna ytterligare en gång av en lärare. Skolan fyller i ett protokoll med skolans valresultat och skickar detta till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. MUCF anordnar en egen valvaka den 12 september klockan 13.00, där bland andra riksdagens talman Andreas Norlén deltar. 

P4 Göteborg besökte skolan under valdagen, lyssna på inslaget här.

Du kanske också är intresserad av