×
 

KLARA Teoretiska Gymnasiet i Malmö briljerade i Sustainability Hackaton

12 städer, 58 klasser och 1687 elever. Det fanns gott om goda idéer (290 om man ska vara exakt) att välja på för företagen som behövde hjälp med att lösa case kopplat till hållbarhet på Sustainability Hackaton. På Klara Teoretiska Gymnasiet i Malmö gick två bidrag hela vägen till den rikstäckande och livesända finalen.

Gustav Grytzell Månsson, lärare i samhällskunskap, geografi, internationell relationer och internationell ekonomi, arbetar aktivt med att hållbarhet ska genomsyra alla ämnen, precis som de andra lärarna på skolan. I år anmälde han hela skolan, det vill säga tre ekonomiklasser, tre naturklasser och tre samhällsklasser till Sustanability Hackaton - en lösningsinriktad innovationstävling där elever arbetar gruppvis för att lösa case åt framstående företag och organisationer. 

- Under hösten fick vi besök av Sveriges Radio, WWF, IKEA, Humanium Metal och SEB. De gav eleverna olika case kopplade till hållbarhet och de globala målen, och eleverna fick sedan en halv dag på sig att komma på och presentera en idé. Företagen valde vilka idéer de ville gå vidare med. Företagen var väldigt imponerade av idéerna och berättade att de planerar för att genomföra flera av dem, säger Gustav Grytzell Månsson.

Två bidrag blev bäst i landet

Efter besöket på gick två bidrag vidare till en jury som skulle bedöma de bästa bidragen i Skåne och därefter hela Sverige. Ett av bidragen utsågs till det bästa bidraget för Sveriges Radio och ett för Humanium Metal, både regionalt i Skåne och i hela Sverige.

- Sveriges Radio valde ut idéen som eleverna Dana Ali, Diego Ciuron, Wahidullah Omari och Omar Maajal kommit på. Den handlade om att man borde starta en podcast där idrottspersoner får prata politik, i syfte att flera ungdomar ska intressera sig för politik och demokratifrågor, säger Gustav Grytzell Månsson.

Humanium Metal är en organisation som arbetar för att få bort vapen från gatorna, skapa engagemang mot vapenvåld och arbeta förebyggande mot våld. Joakim Edströms och hans klasskompisar Iron Kadhim, Ulpian Kastrati och Nawid Rahims idé handlade om att organisationen borde åka runt på skolor och berätta om hur våldet och ungdomskriminaliteten påverkar människor. 

- Jag har läst mycket om ungdomskriminalitet i årskurs 2 och förstått att det är viktigt att man gör saker tidigt för att förhindra att ungdomar hamnar i kriminalitet. Vår idé är att Humanium Metal gör obligatoriska föreläsningar i grundskolan om vapenvåld och kriminalitet för att lära ungdomar varför det är dåligt och att man kan göra annat i livet, säger Joakim Edström. 

"Win-win" för skolan och företagen

Häromdagen fick de möjlighet att berätta om, eller pitcha, sin idé i finalen. Finalen livestreamades på skolan och alla elever och lärare hade möjlighet att följa det. 

- Det var lite stressigt innan, men kändes roligt när vi presenterade. Det känns roligt att kunna påverka, säger Joakim Edström. 

Under finalen valdes ett bidrag ut som vinnare av alla företag. Tyvärr blev det ingen vinst då, men bidragen har blivit utsedda som de bästa för Sveriges Radio och för Humanium Metal. 

- Jag känner mig väldigt stolt över eleverna och det känns roligt att alla klasserna har fått delta och bidra. Det är ett bra projekt med ett format som känns relevant, en slags win-win för oss på skolan och för företagen, säger Gustav Grytzell Månsson.

Om Future Minds och Sustainability Hackaton

Future Minds är ett nationellt kunskapsprogram och en samverkansplattform för gymnasiet med syfte att stärka elever och lärares färdigheter för en hållbar samhällsutveckling. Läs mer om Sustainability Hackaton och Future Minds här: https://futuremindssweden.se/ 

Du kanske också är intresserad av