×
 

Fler elever på yrkesprogram: ”Ett välkommet trendbrott”

För första gången på över tio år ökar andelen elever på gymnasieskolans yrkesprogram, enligt färska siffror från Skolverket. Totalt 38 300 elever läser första året på ett yrkesprogram, vilket är cirka 1100 fler än föregående läsår.
Inklippt bild på Susanne Christenson i en bild på elever på Praktiska Gymnasiet som arbetar i en verkstad

– Det är ett välkommet trendbrott och vi ser samma sak på våra skolor. Men vi behöver ännu fler elever på yrkesprogram de kommande åren för att hitta en bättre balans mellan utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden, säger Susanne Christenson, utbildningsdirektör för Praktiska Gymnasiet.

Skälet till att intresset för yrkesprogrammen ökar är att allt fler pekar på hur viktiga de är, tror Susanne Christenson.

– Näringsliv, intresseorganisationer, politiker och de flesta andra aktörer är överens om att Sverige behöver fler yrkesutbildade. Det är en fråga som alla kan sluta upp kring. Vi på AcadeMedia tar också alla chanser vi får att lyfta dessa viktiga utbildningar och har gjort stora investeringar i många av våra skolor de senaste åren , säger hon.

Behöver öka utbildningarnas attraktivitet

Ett bekymmer är dock att flera yrkesprogram som behöver växa inte gör det, till exempel det industritekniska programmet. Teknikprogrammet, som förvisso är ett högskoleförberedande program, behöver också fler elever för att möta den stora efterfrågan på kompetens.

– Vi har stora utmaningar framför oss när det gäller att locka fler elever till de utbildningar som verkligen efterfrågas på arbetsmarknaden. Det är ingen lätt nöt att knäcka, att bara dimensionera utbudet räcker inte, vi måste också jobba hårt för att öka dessa utbildningars attraktivitet bland unga. Där tänker vi fortsätta att ta vårt ansvar, säger Susanne Christenson.

Du kanske också är intresserad av