×
 

Annika Östberg tillbaka på Drottning Blanka

Elever på Drottning Blankas gymnasieskola i Kristianstad fick även detta läsår möjlighet att träffa Annika Östberg, en svensk kvinna som tillbringat 28 år av sitt liv i amerikanskt fängelse. Sophie Zail, förstelärare i psykologi och rättspsykologi, arrangerade mötet för skolans elever inom ramen för samhällsprogrammet och kursen i rättspsykologi.

Den 5 mars föreläste Annika Östberg för eleverna på Drottning Blankas Gymnasieskola i Kristianstad. Fotograf: Andreas Pettersson

Berättelsen om ett amerikanskt rättsfall

– Jag vet att det varit otroligt givande för mina tidigare elever att få träffa Annika och höra henne berätta sin historia med egna ord. Jag är verkligen glad att hon ville komma tillbaka till vår skola och träffa flera av mina elever, säger Sophie Zail. 

Annika Östberg är kvinnan som fick spendera 28 år i ett amerikanskt kvinnofängelse, varav två år på Death Row, efter att hennes pojkvän skjutit ihjäl en polis, i Kalifornien 1981. Annika höll inte i vapnet, men hon var på platsen och bedömdes vara medskyldig. Annikas dom blev 25 år till livstid och efter 28 år i det amerikanska fängelset lever hon nu sedan 2009 åter i Sverige.

Eleverna på samhällsprogrammet har fått studera rättsfallet under året. De har läst utdrag från Annika Östbergs två självbiografier, tittat på intervjuer, lyssnat på poddar och haft diskussioner i klassrummet kring olika frågeställningar.  

Annika var tolv år gammal, när hon flyttade till USA med sin mamma. Flytten innebar en helt ny värld och i det nya landet kände hon sig annorlunda, åsidosatt och utanför. Endast tretton år gammal rymde hon hemifrån och hon hamnade då i en värld av droger, kriminalitet och prostitution. 

Mötet med Annika Östberg väckte tankar hos eleverna

Selma Seipp och Elsa Jönsson var två av eleverna som deltog i tisdagens föreläsning med Annika Östberg:

– Jag blev helt fast i vad hon hade att säga. Annika är en oerhört inspirerande person på många sätt genom att uppmärksamma och vara öppen med sina erfarenheter. Hennes föreläsning väcker många tankar om livet, vilket gör att man börjar reflektera om sitt eget liv och sina egna val, säger Selma Seipp, elev på skolan, efter föreläsningen.

– Annikas föreläsning var gripande och inkluderade flera delar av hennes liv. Det var en motiverande föreläsning som innehöll hopp trots alla motgångar hon gått igenom, säger Elsa Jönsson.

Totalt deltog cirka 60 elever i årskurs tre på Drottning Blankas samhällsprogram i tisdagens föreläsning med Annika Östberg. 

– Dagens föreläsning med Annika Östberg var helt fantastisk och hennes sätt att dela med sig av sina berättelser och nå fram till eleverna var otroligt stark. Det är få rättsfall som har berört mig mer än fallet med Annika Östberg, därför är det en ynnest för mina elever att få träffa och lyssna på hennes berättelse, säger Sophie Zail.

Kevin-familjen har besökt Drottning Blanka Kristianstad

Eleverna på Drottning Blanka Kristianstad har även fått träffa familjen i det uppmärksammade Kevinfallet, som också bjöds in till skolan av Sophie Zail. 

– De två bröderna och deras föräldrar betraktas som det man inom rättspsykologin brukar kalla ”ideala brottsoffer”, det vill säga personer som utsatts för ett brott som de inte kan klandras för. De föll snarare offer för det svenska rättssystemet, säger Sophie Zail. 

Kriminologi - en populär profil på Drottning Blanka

Intresset för profilen kriminologi, som ges inom ramen för samhällsprogrammets beteendevetenskapliga inriktning, är stort på Drottning Blankas skolor. Undervisningen tar upp relevanta och aktuella frågor som berör och engagerar eleverna. Gymnasieskolans kurs i rättspsykologi flätar samman teori med verkliga fall. Att eleverna får träffa människorna bakom rättsfallen är unikt och något som ger deras gymnasieutbildning en extra dimension.

För mer information om föreläsningen, kontakta rektor Marcus Trieb eller Sophie Zail på Drottning Blankas gymnasieskola i Kristianstad.

Mer om fallet Annika Östberg

Länk webbsidan om Annika Östberg: https://www.annikaostberg.se/

Länk till dokumenter på Svt Play - Annika - ett brott, ett straff, ett liv

Om Drottning Blankas Gymnasieskola

Drottning Blankas Gymnasieskola grundades 1996 och består idag av 27 gymnasieskolor på 24 orter. Alla skolor ligger centralt och präglas av personligt, lokalt och globalt engagemang vilket ska genomsyra såväl medarbetarnas som elevernas arbete och resultat. Skolan i Kristianstad har 740 elever varav cirka 100 har valt profilen kriminologi inom samhällsprogrammet.

Du kanske också är intresserad av