Sedan friskolereformen infördes för drygt 30 år sedan har mångfalden av skolor ökat, vilket inneburit att fler familjer än tidigare kan göra ett aktivt val. Rätten att välja skola, som tidigare var väldigt begränsad, har ett stort stöd bland landets familjer och ses idag som självklar.
Precis som de flesta system har även det fria skolvalet sina brister. En utmaning är att få fler att känna till att de inte behöver foga sig till den närhetsprincip som råder i många kommuner, utan att de själva kan välja en annan skola som de bedömer passar dem bättre. Den möjligheten är det många som nyttjar och i Sveriges friskolor går idag nästan 400 000 barn och elever.
Vi tror dock att ett mer utvecklat skolval skulle kunna vara ett bra verktyg för att mildra effekterna av den kraftiga boendesegregation vi har i Sverige. Om bara vissa familjer väljer skola går vi miste om de positiva effekter som kan skapas om det fria skolvalet används fullt ut.
Vi tror därför att ett allmänt skolval, där alla faktiskt gör ett aktivt val, vore bra. Detta är något som flera kommuner redan infört.
Hittar du inte svaret på din fråga? Använd formuläret nedan för att ställa din fråga till oss.