Han lyfte luren och ringde till en närliggande yrkesskola och frågade om han fick komma på besök.
-Att byta yrkesbana är ett stort beslut, man vill ju få en känsla för vad det nya yrket innebär. Jag fick gå bredvid under en dag och fastnade direkt, säger han.
Rasmus Hermansson Truedsson började utbilda sig till vårdlärare i Stockholm och fick senare både praktikplats och fast tjänst på den skola som öppnat sina dörrar för honom. Idag jobbar han sedan tre år tillbaka som vårdlärare på Drottning Blankas Gymnasieskola Prästgatan i Helsingborg.
-Jag brukar säga till mina elever att de läser samma sak som jag gjorde på 90-talet. Jag vidareutbildade mig senare till sjuksköterska och den första delen av mitt yrkesliv var inom olika delar av vården. Jag har bland annat jobbat inom ambulansen, på hjärtintensiven och på akutmottagning, berättar han.
Men det där telefonsamtalet till skolan blev startskottet på en ny karriär.
-På ett sätt känns det lite konstigt att inte längre jobba i vården när det behövs så mycket personal, men som lärare på vård- och omsorgsprogrammet är jag ju med och utbildar framtidens vårdmedarbetare. Vi examinerar cirka 30 vård- och omsorgselever varje år, säger han.
Rasmus Hermansson Truedsson har alltid haft en pedagogisk ådra och när han jobbade i vården höll han inte sällan i olika interna utbildningar.
-Jag har alltid tyckt om att lära ut och att testa nya sätt att göra det på. Det ger en så mycket när man ser att eleverna lyckas och når målen, säger han.
-Jag har stor nytta av mina erfarenheter från olika delar av vården och jag använder mig ofta av verkliga exempel i undervisningen. Jag tror att eleverna uppskattar när det känns nära och när det finns en tydlig koppling till teorin, säger han.
Många branscher skriker efter yrkesutbildade, vården är inget undantag. På Drottning Blanka Prästgatan är söktrycket dock stort.
-Vi har många fler sökande än vi har platser och det är naturligtvis roligt att intresset för vårt vård- och omsorgsprogram är stort, säger han.
Att inte fler elever i Sverige väljer yrkesprogram är bekymmersamt och flera rapporter visar att bristen på yrkesutbildade är stor och kostsam. Rasmus Hermansson Truedsson tror att fördomar kan vara en av orsakerna.
-Många missar nog vilka möjligheter som finns, de tror att de låser sig till ett specifikt yrke. Det är en förlegad syn på yrkesprogram. Just undersköterska är ett fantastiskt yrke som man kan ha hela livet, men det är också många som väljer att vidareutbilda sig, precis som jag själv gjorde en gång i tiden, säger han.
Han har ett tips till andra yrkesverksamma som är nyfikna på läraryrket.
-Ring till en skola och fråga om du får komma och besöka, så får vi se om du blir lika intresserad som jag blev. Jag trivs jättebra med läraryrket och har inga planer på att byta arbete, säger Rasmus Hermansson Truedsson.