Enligt juryns nominering har Innovitaskolan Rudan ett skolkök som lyckas med konststycket att förena hållbarhetsarbete bakom kulisserna med en gastronomi som ger gästerna tillfredsställelse för ögonblicket och djupa insikter - för livet.
– Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag, vilket också innebär en skyldighet att ge alla elever samma goda förutsättningar att nå de nationella kunskapskraven. Jag vill påstå att våra måltider är en del av det uppdraget, säger Stefan Wannström.
En av skolans målsättningar är att måltiderna ska bidrar till de nationella miljömålen och en miljömässigt hållbar utveckling.
– Måltiderna används till att ge eleverna bättre kunskaper om mat och måltidernas syfte. På så vis ska de bli mer medvetna både om råvarorna i sig, men också få kunskap om en mer hållbar livsmedelskonsumtion. Därför är det både roligt och hedrande att bli utsedd till Årets klimatkök, säger Stefan Wannström.
Skolköket på Innovitaskolan Rudan i Haninge uppmärksammades även genom att nomineras i kategorin Årets skolrestaurang 2021. Här kom skolan på andra plats av 30 nominerade skolkök.
Forskning visar att barn i socioekonomiskt utsatta grupper har sämre matvanor och löper större risk för ohälsa jämfört med andra barn. Det finns också tydliga kopplingar mellan låg socioekonomisk status och förekomst av övervikt och fetma hos både barn och unga vuxna. Det vill Innovitaskolan Rudan i Haninge motverka genom att satsa på riktigt bra skolmat.
– För vissa elever kan skollunchen vara direkt avgörande för hur de mår och lyckas i skolan. En bra skollunch och mellanmål ger mätta elever med goda förutsättningar att orka vara fokuserade och det bidrar också till att lektioner och raster blir lugnare, säger Innovitaskolans rektor Josephine Wallenberg.
Enligt Stefan Wannström räcker det inte med att maten är komponerad enligt livsmedelsverkets rekommendationer.
– Självklart strävar vi efter livsmedelsverkets pusselbitar i måltidsmodellen, men det är samtidigt viktigt att hitta en bra balans så att maten också tilltalar eleverna. För om eleverna går hungriga från matsalen har vi ändå misslyckats, säger Stefan Wannström.
Många av Innovitaskolan Rudans elever har sitt ursprung i andra kulturer. Därför anser man på skolan att det också är värdefullt att prata om olika mattraditioner och mat för olika högtider, men också vilka kulturella skillnader i matvanor det kan finnas i vardagen.
– Bra måltider är så mycket mer än bara det vi stoppar i oss, det främjar också en god miljö och trygga elever. Därför är jag extra glad för att vårt skolkök uppmärksammas av White Guide för det fina arbetet de gör varje dag, för både våra barn, elever och alla skolans medarbetare, säger Josephine Wallenberg.
Om Innovitaskolan Rudan
Innovitaskolan Rudan ligger i Haninge och har barn och elever från förskola till årskurs nio. För mer information, kontakta rektor Josephine Wallenberg, 070-774 21 48.