Stefan Wannström är kökschef på skolan i Haninge som prisas av White Gudie Junior för andra året i rad.
– Det var oväntat att vi skulle vinna igen och vi är oerhört stolta. Jag vill höja hela vårt sammansvetsade köksteam. Vi är sju personer som alla jobbar hårt och brinner för att laga mat på ett hållbart sätt, säger Stefan Wannström.
Cirka 1000 barn och elever, från förskola till årskurs nio, äter dagligen i Innovitaskolan Rudans matsal tillsammans med skolans medarbetare.
Juryns motivering till Innovitaskolan Rudans pris lyder:
“För att ni bevisar att det går att laga exceptionellt hållbar mat från grunden, till många. Ett kök som visar vägen mot framtiden - som är lysande grön.”
Skolans har ett nära samarbete med ICA Maxi i Haninge där de hjälper butiken att ta tillvara på grönsaker och frukt som inte kan säljas.
– Vi vet aldrig vad en leverans från ICA kommer att innehålla. Det gör det lite svårare att planera, men det gör oss också mer kreativa i köket. Vi har stor variation i vår salladsbuffé och barnen har lärt sig att älska rostade grönsaker.
Stefan Wanngårds köksteam serverar helt vegetarisk mat två till tre dagar i veckan, övriga dagar finns det alltid ett vegetariskt alternativ på menyn vid sidan av en rätt med kött, kyckling eller fisk. Eftersom skolan beräknar sitt dagliga matsvinn så vet köket exakt hur mycket mat som hamnar i barnens magar.
– Våra mätningar visar våra elever äter allt mer, vilket vi ser som ett gott betyg. Om eleverna skulle gå hungriga från matsalen har vi misslyckats. Blomkåls- och tryffelbiffar med quinoa är en favorit bland våra vegetariska rätter, ramslöksbiff har också blivit populärt bland barnen, säger Stefan.
Innovitaskolans kök har inte bara ett hållbart tänk kring maten de serverar, de tänker även till kring hållbara mattransporter och klok användning av kökets maskiner.
– Vi kör inte ugnar i onödan och vi ser till att bara diska fulla maskiner, för att spara både energi och vatten. När det går samkör vi mattransporter med vår systerskola Innovitaskolan Söderby, säger Stefan.
Anna Blomqvist är måltidsutvecklare för AcadeMedias skolkök. Hon är imponerad över att skolan fortsätter att förbättra sitt arbete inom hållbarhet.
– Vinnarna av Årets klimatkök 2021 och nu Årets hållbara offentliga restaurang 2022 säger en hel del. Köket presenterar, involverar och engagerar eleverna dagligen i hållbara val och klimatavtryck, både via sociala medier och på plats i elevrestaurangen. Engagemanget smittar av sig på eleverna som lär sig att klimatsmart mat kan vara både god och hälsosam, säger Anna Blomqvist.
Rektor Josephine Wallenberg betonar att skollunchen kan vara direkt avgörande för hur eleverna mår och lyckas i skolan.
– En bra skollunch ger mätta elever med goda förutsättningar att orka vara fokuserade. Bra mat bidrar också till att både lektioner och raster blir lugnare, säger Josephine Wallenberg.
Många av Innovitaskolans elever har sitt ursprung i andra kulturer, vilket betyder att det också finns kulturella skillnader i elevernas matvanor.
– Vi vill vara ett skolkök för framtiden och jobba med elevernas delaktighet. Nu när både vår förskola och skola är helt utbyggd kommer vi jobba ännu mer med att involvera både barn, elever och vårdnadshavare i skolans matfilosofi och arbete med ett hållbart skolkök, säger Josephine.
Innovitaskolan Rudan ligger i Haninge och har barn och elever från förskola till årskurs nio. För mer information, kontakta rektor Josephine Wallenberg, 070-774 21 48.