– Syftet med projektet är att få en bättre inblick i den vetenskapliga metoden genom att hjälpa forskare med ett projekt. Under våren och hösten fick eleverna på deltagande skolor samla in vattenprover samt snäckor och spindlar som skickades till forskarna Tomas Brodin och Erin McCallum vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå, säger Tayana Bengzon Åkerblom, lärare i biologi, kemi och matematik på Innovitaskolan Nyköping.
Forskarhjälpen är ett projekt som anordnas varje år av Nobel Prize Museum. I år antogs 30 skolor över hela Sverige och totalt deltog cirka 1800 elever.Forskarnas analyser visade bland annat att det finns spår av olika typer av läkemedel i vatten och i spindlarna.
– När forskarna hade analyserat proverna fick eleverna återkoppling om vilka läkemedel som de hittat i provsvaren. Därefter fick eleverna tolka resultaten, dra slutsatser och skriva en vetenskaplig rapport i form av en affisch. Vid varje skola utsågs sedan ett bidrag som fick tävla i den nationella tävlingen, säger Tayana Bengzon Åkerblom.
Varje grupp fick presentera sitt arbete för forskarna, representanter för Nobelmuseet, andra elevgrupper och juryn vid en digital konferens.
– Mira, Saga och Signe från årskurs 8 som representerade Innovitaskolan var nervösa när de fick presentera sitt arbete för gruppen. Men de fick jättefin feedback och var glada och nöjda efteråt, säger Tayana Bengzon Åkerblom.
I samband med Nobeldagen avslutades projektet med en heldagskonferens på Nobel Prize Museum med alla elever som deltog i den nationella tävlingen.
– Vi hade en jättefin dag tillsammans. Eleverna fick en guidad visning på Nobel Prize Museum, titta på samtliga arbeten och lyssna på 2021 års Nobelpristagare i kemi David MacMillan, säger Tayana Bengzon Åkerblom.
Under dagen delades det även ut priser. Forskarnas pris för bästa affisch ur ett vetenskapligt perspektiv gick till Innovitaskolan Nyköping.
– Eleverna och jag blev jätteglada. Vi har lagt ner mycket tid på projektet och jag är nöjd med min coachning av eleverna. Priset på 5000 kr går till klasskassan och vi kommer besöka forskarna vid Lantbruksuniversitet i Umeå till våren, säger Tayana Bengzon Åkerblom.