×
 

Har du den kompetens och erfarenhet som en hel generation behöver?

Idag råder stor brist på yrkeslärare i Sverige. 9 av 10 arbetsgivare har svårt att hitta medarbetare. Har du erfarenhet av ett praktiskt yrke, som exempelvis bygg, el, vvs eller vården? Här kan du läsa mer om vad det innebär att jobba som yrkeslärare, vad som krävs för att bli det och vad andra yrkeslärare tycker om sina jobb.
Låter det intressant? Skicka en intresseanmälan till oss – vi har hundratals yrkesutbildningar i hela landet.

Vanliga frågor och svar om yrkeslärare

En yrkeslärare är en lärare som utbildar elever inom specifika yrkesområden, som till exempel måleri, VVS, el och svetsteknik. Som yrkeslärare kombinerar man yrkeskunskaper och erfarenhet från arbetslivet med pedagogiska färdigheter – det vill säga kunskaper i hur man lär ut det man själv kan.

Yrkeslärare är en formell titel och för att bli behörig yrkeslärare behöver man en pedagogisk grund att stå på. Läs mer under frågan “Hur blir man yrkeslärare?”.

För att bli yrkeslärare behöver du först och främst ha goda kunskaper inom det yrkesområde du vill lära ut. Flera års erfarenhet från yrkeslivet är med andra ord nödvändigt.

För att bli behörig yrkeslärare behöver du ha en Yrkeslärarexamen, det får du genom att läsa kurser i bland annat pedagogik via Yrkeslärarprogrammet.

Många väljer att utbilda sig parallellt med att de jobbar som yrkeslärare. Efter slutförd utbildning kan du ansöka om lärarlegitimation hos Skolverket. Lärarlegitimationen är ett bevis på att du har rätt att undervisa i svenska skolor. Här kan du läsa mer om hur du gör för att bli yrkeslärare.

Arbetar du som yrkeslärare idag och har minst två års lärarerfarenhet? Då kan du vara behörig att studera till en yrkeslärarexamen via VAL, vidareutbildning av lärare. Kontakta en studievägledare för att se vilken väg som blir bäst för dig.

Det finns många olika yrken man kan undervisa inom, till exempel anläggningsarbetare, automationstekniker, betongarbetare, bilskadereparatör, distributionselektriker, drönarpilot, golvläggare, isoleringsmontör, lastbilstekniker, målare, murare, personbilsmekaniker, plattsättare, solcellsmontör, snickare, svetsare, ventilationstekniker, VVS-montör, VVS-tekniker, undersköterska och många många fler.

Enligt lönestatistik från fackförbundet Sveriges lärare och SKR (Sveriges kommuner och regioner) är den genomsnittliga lönen för en legitimerad yrkeslärare på gymnasiet cirka 40 000 kronor i månaden. Lönen varierar beroende på var i landet man arbetar och inom vilket yrkesområde.

Hos SCB finns aktuell statistik för olika yrkesgrupper inom läraryrket.

Arbetet sker vanligtvis under kontorstid. Man kan också välja om man vill arbeta hel- eller deltid, vissa väljer att ha kvar en fot i yrkeslivet samtidigt som de undervisar. Många yrkeslärare har, precis som andra lärare, längre sammanhängande ledigheter under året. Inte minst på sommaren då de flesta skolor är stängda.

Arbetsmarknaden ser mycket bra ut för yrkeslärare. Yrkeslärare är med på Arbetsförmedlingens topplista över bristyrken. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har 9 av 10 arbetsgivare idag svårt att rekrytera just yrkeslärare – efterfrågan är med andra ord stor.

Samtidigt är fyra av tio yrkeslärare idag 60 år eller äldre och väntas gå i pension inom de närmaste åren.

Så framtidsutsikterna är goda, men kan variera beroende på var i landet du bor och vilket yrkesämne du vill undervisa i.

Kan du ditt yrke? Har du flera års yrkeserfarenhet? Vill du föra dina kunskaper vidare till andra? Då passar du troligtvis bra som yrkeslärare.

Du behöver vara öppen för att lära dig nya saker, både om hur en skola fungerar och om hur man bäst lär ut – det vill säga det pedagogiska hantverket.

Det är också viktigt att du trivs i ett socialt sammanhang, där relationer är viktiga och där du ofta är en vuxen förebild för de elever du utbildar.

Kostnadsfri studievägledning

Vill du komma i kontakt med en studievägledare som kan ge dig individuell vägledning kring hur du studerar till yrkeslärare? Skicka in en intresseanmälan nedan så kontaktar vi dig!

Intresseanmälan

Är du intresserad av att bli yrkeslärare? Skicka en intresseanmälan till oss så hör vi av oss och guidar dig vidare.

Jag jobbar idag inom:
Jag är intresserad av att jobba på:
Jag är verksam i följande region:
Jag vill komma i kontakt med en studie- och yrkesvägledare: